Kukoricamézes
(32 darabhoz)
320 g kukoricaliszt
15 dkg méz
1 kk szódabikarbóna
0,5 dl olaj
1 dl víz
1, A sütőt begyújtjuk 180 fokra.
2, A lisztet és a szódabikarbónát alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a mézet, az olajat és a vizet. Összegyúrjuk.
3,
Most mondanám, hogy a tésztát nyújtsuk ki, de ezt a tésztát nem lehet
ám csakúgy nyújtani. Ez egy kis "szeretgetést" igényel, úgyhogy én
kézzel szoktam vékonyra döngölni, lapítgatni, igazítani, mert töredezik a
tészta és csak a végén megyek át rajta sodrófával, hogy mégis szép és
egyenletesen sima legyen a teteje.
4, Olyan fél centi vastagra
hagyjuk a tésztát és különböző formákat szúrunk ki belőle. Nálam most
csak csillagok készültek (a többi formám - harang, karácsonyfa,
holdacska, angyalka - nagyon aranyosak, de elég bénácskák). A tészta
viszont nagyon jó állagú: nem ragad, nem nyúlik, nem deformálódik, csak
kicsit törik, de könnyű szaggatni és egy késsel alányúlva tepsire
rakosgatni. A mérete sem fog változni semmit, úgyhogy nyugodtan
rakosgassuk őket szorosan egymás mellé.
5, A 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük. Ne süssük túl, mert akkor nagyon kemény lesz.
Ez
a kukoricamézes dobozban vagy a zárt sütőben 1-2 nap alatt puhul meg
fogyaszthatóra, de olyan finom, hogy én képes vagyok kőkeményen is
elrágcsálni.
Tippek:
* Készíthetünk kakaósat is. Ilyenkor 4 ek kakaót adjuk a tésztához és az 1 dl víz helyett kb 1,3 dl vizet.
*
Fahéjjal, szegfűszeggel, kardamommal, gyömbérrel,
mézeskalácsfűszerkeverékkel is ízesíthetjük a tésztát és akkor kiváló
mézeskalács helyett.
* Díszíthetjük a sütit különféle magokkal,
mákkal, mogyoróval, mandulával, dióval, vagy akár olvasztott csokival is
csíkozhatjuk, vagy rajzolhatunk rá mintákat. Ezt legegyszerűbben úgy
tudjuk elkészíteni, hogy néhány ek kakaót mézzel és egy kevés vízzel
összekeverünk olyan sűrűségűre, amilyenre szeretnénk. 1-2 nap alatt ez a
csokimáz is megszilárdul a sütin, akárcsak a szokásos tojásfehérjéből
készült változat.
* Ha még sütés előtt szúrunk a csillagokba egy kisebb lyukat, akkor akár a karácsonyfára is aggathatunk belőlük.
*
Ebből a tésztából még nagyon sok jó dolgot lehet ám készíteni, mert
olyan könnyű és jó vele dolgozni. Szóval, készítettem még egy csomó
sütit és karácsonyi finomságot belőle, például mogyorókrémes csillagokat, de a többit is hamarosan felrakom.