1. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!
Növényi rostokban gazdag a hüvelyesek, babok, zab, árpa, bogyós gyümölcsök.
Reggelire 4-5 evőkanál nem finomított gyümölcsös müzlit fogyasztása joghurttal.
zab, sárgarépa
sárgabarack, a görögdinnye és a paradicsom
az alma, a citrusfélék, valamint a vöröshagyma
hagyma és a fokhagyma
2. Kerüld a rossz zsírokat!
Magas a koleszterin tartalma a tojásnak, vörös húsoknak, ráknak.
Létezik egy zsír, melyről kimutatott a szívvédő hatása: ez az omega-3 zsírsav. Ez főként hidegvízi halakban, mint a lazac, makréla, pisztráng, hering és szardínia található.
Fogyasztásukat teljesen megszüntetni nem szabad!
3. Fehérjét a növényekből!
Szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab.
Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet
4. Felejtsd el a finomított lisztet, cukrokat! - fehér kenyér, tészták, cukrozott üdítők, rágcsálnivalók, sütemények
A szénhidrátokat zsírokká, köztük koleszterinné alakítja.
5. Mozogj rendszeresen!
Legjobb energiaégetés a mozgás, kiváló koleszterinszint-csökkentő hatású.
Heti három-négy alkalommal 60 perc közepes intenzitású mozgás (pl. futás, kerékpározás, úszás)
Fontos, hogy az anyagcsere átállítására az inkább hosszabb, kevésbé intenzív mozgás alkalmas. A koleszterin szintjének csökkentésére ezért lényeges az egyben 60 perc mozgás, és ennek heti többszöri ismétlése.
----------------------
Mogyorófélék a szív védelmében
Villamgyors-ceklasalata-repaval-es-almaval
Ceklasalata-nyersen