2017. november 15., szerda

Koleszterin

1. Fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!
    Növényi rostokban gazdag a hüvelyesek, babok, zab, árpa, bogyós gyümölcsök.
    Reggelire 4-5 evőkanál nem finomított gyümölcsös müzlit fogyasztása joghurttal.
    zab, sárgarépa
    sárgabarack, a görögdinnye és a paradicsom
    az alma, a citrusfélék, valamint a vöröshagyma
    hagyma és a fokhagyma
   
2. Kerüld a rossz zsírokat!
    Magas a koleszterin tartalma a tojásnak, vörös húsoknak, ráknak.
    Létezik egy zsír, melyről kimutatott a szívvédő hatása: ez az omega-3 zsírsav. Ez főként  hidegvízi halakban, mint a lazac, makréla, pisztráng, hering és szardínia található.
    Fogyasztásukat teljesen megszüntetni nem szabad!
   
3. Fehérjét a növényekből!
    Szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab.
    Fogyasztásuk a fehérjeforrás mellett csökkenti a koleszterinszintet
   
4. Felejtsd el a finomított lisztet, cukrokat! - fehér kenyér, tészták, cukrozott üdítők, rágcsálnivalók, sütemények
    A szénhidrátokat zsírokká, köztük koleszterinné alakítja.
   
5. Mozogj rendszeresen!
    Legjobb energiaégetés a mozgás, kiváló koleszterinszint-csökkentő hatású.   
    Heti három-négy alkalommal 60 perc közepes intenzitású mozgás (pl. futás, kerékpározás, úszás)
    Fontos, hogy az anyagcsere átállítására az inkább hosszabb, kevésbé intenzív mozgás alkalmas. A koleszterin szintjének csökkentésére ezért lényeges az egyben 60 perc mozgás, és ennek heti többszöri ismétlése.
   
----------------------   
Mogyorófélék a szív védelmében

Villamgyors-ceklasalata-repaval-es-almaval
Ceklasalata-nyersen

Tejberizs

15dkg rizs 2dl víz 5dkg vaj 5dl tej 1csip só 1csom vaníliás cukor 3ek cukor A tálaláshoz: kakaópor, fahéj, csokoládé, lekvár ELKÉSZÍ...